Hjemmekokkoppdrag

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrige helg hadde jeg et utrolig morsomt oppdrag. Jeg hadde et hjemmekokkoppdrag hos et par som hadde fått middag laget av meg i bryllupsgave. FOR en kul gave sier jeg bare. Som jeg nevnte i julegavetips-innlegget mitt så tar jeg på meg slike oppdrag, og jeg lager gjerne gavekort om du vil gi bort en middag til jul.

Her er menyen fra forrige helg:
-Carpaccio med masse trøffel, god olivenolje og ruccola til forrett, servert med Majas Cortado 2012

-Andeconfit med smørstekt svartkål og rødbeter, fennikelsalat med appelsin og granateplekjerner, urtepoteter og en digg rødvinssaus til hovedrett. Samme vin som til forretten.

-Stilton, grottelagret ost fra Hitra og en liten chevre og fiken som mellomrett, servert med Ægir Lindisfarne Scotch Ale.

-Minipavlova med vaniljekrem, bær, spiselige blomster og blåbærstøv til dessert, servert med en lett musserende Doglia Moscato d’Asti 2012.

-Kaffe fra Kochere brent av Supreme Roastworks og sjokoladetrøfler til slutt.

Send en mail til julieilona@gmail.com om du vil booke meg til et lignende oppdrag. Meny og pris finner vi ut av sammen.

Julebakst i Brygg #2

unnamed-9unnamed-4unnamed-3_O0A3392_O0A3404_O0A3433_O0A3453_O0A3497-2_O0A3470

Foto: Hanne Gundersen/Avdeling 4

Foto: Hanne Gundersen/Avdeling 4

På torsdag var det lanseringsfest for andre nummer av kaffemagasinet Brygg. Jeg har laget en liten sak om julebakst med kaffe. Jeg fikk litt råd av den beste kaffesjappa Supreme Roastworks om hva slags kaffe som kunne passe, og så utviklet jeg oppskriften på glutenfrie pepperkaker og havresjokoladekuler med espresso. Oppskriftene finner dere som sagt i Brygg #2 som kan kjøpes på omtrent alle kaffesteder eller bestilles på nettsiden deres.

Brygg har en indiegogo-kampanje gående for å samle inn penger for å lansere neste nummer. Ta en titt her om du vil donere en slant.

Alle bildene er tatt av Hanne Gundersen fra Avdeling 4.

Nye Essentially

Sponsede produkter!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Essentially har fått ny drakt og nye smaker, og det måtte jeg jo selvfølgelig teste. Samtidig som Essentially lanserte det nye designet både på flaskene og på nett har et par av juicene fått nye sammensetninger. Den grønne juicen har nå fått grønnkål, og den er enda bedre enn før. Gulrotjuicen har fått superroten gurkemeie i seg, og rødbetjuicen har blitt friskere med lime og ingefær. I tillegg har de lansert en ny type cashewmelk med safran, appelsin og julekrydder. Den smaker flytende risgrøt! Den er ganske mektig og veldig søt, så jeg klarte ikke å drikke alt på en gang. Resten av safrancashewmelken brukte jeg til lucia-pannekaker – og det ble veldig godt.

Essentially tar juleferie 19. desember, men er tilbake igjen 8. januar!

Julegavetips

Gurimalla som tiden flyr, under to uker igjen til jul! Her er åtte julegavetips fra meg.

evamia

1. Bærekraftig og rettferdige produkter fra Eva Mia. Mine favoritter er morteren og salatbestikket i oliventre.

pureskin

2. Økologisk sminke- og hudpleieprodukter til den økobevisste fra favorittnettbutikken min Pureskin. Her har jeg skevet litt om One Love Organics og det er 20% avslag for dere på alt fra merket i nettbutikken frem til jul! En annen sikker vinner under treet i år er sminke fra RMS beauty og det har skrevet litt om her tidligere. Pureskin har også ferdige gavesett som de kan sende ferdigpakket og med hilsen rett til mottakeren. Utvalget ser du her. Jeg har skrevet om utvalget i gavesett nummer 1 her.

Screenshot 2014-12-11 00.36.50

3. Abonnement på Norges beste matmagasin – Nord! Eller Ren mat!

oliviers
4. Olivenolje og andre delikatesser fra Oliviers&co slår aldri feil. Mine favoritter er grønn sitronolje, trøffelsaltet, pistasjpasten og granatepleeddiken.

Screenshot 2014-12-11 00.40.32

5. Røros tweed-teppe! Jeg kjøpte nettopp teppet til venstre (hegg gray) og det er den beste investeringen jeg har gjort. Bokstavelig talt lever i det for det er så mykt og deilig.

535648911d27b4ea05b42f389f3883d2
10ac23851ef61f7d86cee2aef314d21a

6. Spiselige og hjemmelagede julegaver er alltid populært. Hva med fløtekaramell eller konfektkuler? Sjekk også ut fremgangsmåten på Julies julebakst.

Screenshot 2014-12-11 00.50.49

7. Luksuriøse og naturlige produkter fra norske Sprekenhus som passer like. Det er pakketilbud på håndsåpe og håndkrem, og arganoljen deres er helt fantastisk.

251030_10152117938540514_507217605_n

8. Matopplevelser, enten gavekort på favorittrestauranten eller book en kokk for å lage middag hjemme hos dere. Jeg tar på meg hjemmekokkoppdrag. Bare send en mail til julieilona@gmail.com så kan jeg sette sammen en julegavepakke.

I år har jeg selv en ekstremt kjedelig julegaveønskeliste. Jeg har benytter anledningen til å prøve å få byttet ut alt av tallerkner, og har startet med å ønske meg en tallerken her og der. Tallerknene jeg sparer på er Iittala Sarjaton 26 cm (til de av dere som måtte lure på det, hehe). Ellers ønsker jeg meg innmari en middag på Pjoltergeist, for der har jeg ikke fått vært enda. Og så ting fra listen over da, bortsett teppet som jeg allerede har og en middag laget av meg selv da.

Har dere noen bra tips som burde vært på lista?

Glutenfri juleformkake

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ukas Godt-oppskrift fra meg er denne supersaftige juleformkaken, som er som en stor og myk pepperkake. Den er selvfølgelig glutenfri, og veldig enkel å gjøre laktosefri. Jeg brukte en glutenfri lys melblanding denne gangen, men den kan fint bakes med rismel for å få samme luftige resultat. Jeg brukte mandelmelk og laktosefritt smør. I steden for vanlig hvitt sukker brukte jeg kokossukker, og laget kokossukkermelis til glasuren ved å kjøre det i en blender.

GLUTENFRI JULEFORMKAKE
-400 g glutenfritt mel
-400 g sukker
-3 ts bakepulver
-3 dl melk
-50 g smør
-2 stk egg
-1 appelsin
-3 ts kanel
-3 ts ingefær
-1 ts nellik
-1 ts kardemomme

Glasur:
-200 g mykt smør
-500 g melis
-2 ts vanilje
-2 ss melk

1. Bland alt det tørre i en bakebolle.

2. Smelt smøret og bland inn melken så den blir lunken. Blandingen må ikke bli for varm. Visp inn eggene. Hell blandingen forsiktig over i det tørre litt etter litt.

3. Rasp skallet av appelsinen og klem ut saften oppi deigen helt til slutt. Bruk aller helst en økologisk appelsin siden disse ikke inneholder sprøytemidler eller voks på skallet.

4. Hell deigen over i en brødform på 2,5 liter eller en liten langpanne. Stekes på 180 grader i 45-50 minutter. Vær oppmerksom på at lavere kaker i lanpanne har noe kortere steketid. Sjekk om kaken er ferdig ved å stikke en spiss kniv i den. Kaken er ferdig når deigen ikke henger igjen på kniven.

5. Avkjøl kaken på rist mens du lager glasuren. Ha romtemperert smør, melis og vanilje i bakebollen. Visp sammen til glasuren blir hvit og porøs. Da kan du ha i melken. Bland det godt sammen til glasuren blir luftig og fast. La kaken akjøles helt før du har på glasuren.

Se flere bilder av fremgangsmåten på Godt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Easy does it og en liten julerabatt

Sponsede produkter!

OLOeasydoesit_midtstiltI sommer testet jeg ut de aller fleste av produktene til One Love Organics og skrev litt om dem her. Nå har jeg bestilt en av favorittene i full størrelse fordi den er så anvendelig. Easy does it foaming cleanser er en supermild rens som passer de aller fleste. Det som er så fantastisk med det er at det kan brukes både som ansiktsrens, kroppssåpe, barberingsskum og sjampo. Jeg har vasket håret med det et par dager nå og det blir helt rent og pent. Så når jeg får brukt opp mine nåværende sjampoer, såper og oljer er dette virkelig det eneste produktet man trenger i dusjen (i tillegg til balsam da). Allsidigheten til produktene fra OLO har gjort det til et av mine absolutte favoritthudpleiemerker. Med den hjerteformede konjaksvampen blir huden så glatt og myk. Anbefales virkelig!

Som en liten julegave fra meg til dere har jeg fått lov å gi dere 20% avslag på alt fra One Love Organics hos Pureskin frem til jul. Bruk rabattkoden JIB20 ved utsjekk.

 

Semifinalist Vixen blog awards!

Foto: Anne Valeur

Foto: Anne Valeur

Gurimalla, her for leden fikk jeg mail om at jeg er videre som semifinalist i Vixen Blog Awards, i kategorien årets matblogg. Det er jo sykt stas! Visste ikke at jeg var nominiert en gang. Jeg er så glad for at dere har nominert meg, og nå håper jeg jo å sanke et par stemmer frem til 31.desember. Har lagt inn en stemmeknapp øverst til høyre som fører dere direkte til stemmesiden. Man kan faktisk stemme hver tolvte time (hint hint). Igjen – tusen takk!

Stem på Matbloggen som årets matblogg her.

Se etter bildet av meg over på stemmesiden. Bildet er tatt av Anne Valeur.

Tomat- og fennikelsuppe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denne bloggen kommer ikke til å bli overfylt av julemat- og oppskrifter nå før jul. Det kommer kanskje et innlegg eller to i løpet av desember. Om man er i julebaksthumør foreslår jeg heller at man tar en titt på Julies julebakst fra i fjor på VGTV. Det denne bloggen derimot kommer til å ha frem til jul er enkle, gode og sunne oppskrifter – akkurat som vanlig.

Denne suppeoppskriften har omtrent ti minutters effektivt arbeid, og tar totalt 45 minutter til sammen. Grunnen til at den blir så god på så kort tid er at man griller alle grønnsakene i ovnen først så alle smakene kommer frem. Så er det bare å ha alt over i en gryte, helle på litt vann eller kraft og jevne den med en stavmikser.

TOMAT- OG FENNIKELSUPPE
10 porsjoner
-2 kg godt modne tomater
-2 medium fennikel, gjerne med dusk
-1 fersk hvitløk
-2 gule løk
-1 dl olivenolje
-1 ss lønnesirup
-litt salt og pepper
-2 liter grønnsakskraft eller vann
-evt 2 ss tomatpuré
-evt 1 boks hermetiske tomater
-evt 1 boks kikerter
-Basilikum til servering

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Start med å vaske og dele alle tomatene i to. Legg dem med snittflaten opp på et stekebrett. Vask og del fennikelen i mindre biter og fordel dem utover brettet. Skrell og del løken i mindre biter. Del den ferske hvitløken i to, med skallet på. Dryss rikelig med olivenolje over og så mye salt og pepper du vil. Stek på 230 grader i 20-30 minutter under grillelementet i ovnen. Når kantene begynner å bli litt svidd er det ferdig.

Ha de grillede grønnsakene, bortsett fra hvitløken, over i en stor gryte og hell på kraften eller vann. Popp ut hvitløksfeddene. Jevn suppen med en stavmikser. Ha i lønnesirup eller noe annet søtt for å balansere tomatsmaken. Om du vil ha en litt tykkere konsistens er det godt å jevne den på nytt med litt kikerter i. Om suppen blir veldig lys kan du godt ha i litt tomatpuré eller en boks hermetiske tomater. Server med litt strimlet basilikum.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viltgryte

viltgryte1

Viltgryteoppskriften min, eller finnbiff som jeg kaller den, ble en av de mest populære på Godt noen sinne da den ble postet i fjor høst. Denne er dessverre ikke laktosefri, men så god at jeg synes det er verdt å ta et par laktase-tabletter og leve med det. Det går helt sikkert an å bytte ut meieriproduktene med laktosefrie alternativer, men det har ikke jeg prøvd. Det som er så fint med denne gryteretten er at alle grønnsakene skal kokes i gryta. Da sparer man både oppvask og alt blir mye bedre. Jeg har nettopp fått meg den aller største Le Creuset-gryta på jobb og da får jeg plass til surring og bruning i en omgang. Dessuten har den ikke belegg, og jeg tør å påstå at maten blir enda litt bedre da. Den er for ordens skyld ikke sponset.

Originaloppskriften på finnbiffgryten finner du her! I går gjorde jeg et par justeringer og byttet ut rødvin med en Brown Ale fra Nøgne Ø, vann med kjøttkraft og prim med (masse) brunost. Det var ikke så lett å få tak i ferske kantareller, så jeg brukte noen tørkede i kraften i steden for og justerte opp mengden sjampinjong. Hadde en stor og fin purre liggende som ble surret sammen med løken i begynnelsen. Jeg serverte gryta sammen med godt tyttebærsyltetøy til lunsjcateringkundene mine og så et par salige tryner rundt lunsjbordet. De ba om skje for å få med seg den digge sausen. Så god er den faktisk.

Zenz Therapy

Sponsede produkter!

zenz123

Det er ikke bare enkelt å finne den perfekte sjampoen og balsamen. Spesielt ikke nå som det er kaldere og hodebunnen min blir ekstremt tørr. Tidligere har jeg fått eksem i hodebunnen når det blir kaldt, men i fjor fikk jeg et par oljehårkurer hos Balanzera og eksemet forsvant helt (bank i bordet). Likevel vil jeg være føre var når det gjelder hodebunnen og vinter, så jeg har begynt å bruke Chamomile shampoo fra Zenz Therapy. Den er spesielt egnet for de med psoriasis og eksem i hodebunnen, samt at den er perfekt for folk med blondt og lysnet hår. Etter å ha vasket håret med sjampoen bruker jeg Mandarin Conditioner som er en lett balsam som skal gi volum til tørt hår. Dessuten lukter den så godt. Zenz Therapy er et dansk økologisk hårpleiemerke som lager kvalitetsprodukter tar som tar utgangspunkt i aromaterapi. Ingen av produktene inneholder parabener, fargestoffer eller kunstig parfyme. I tillegg lager de helt fantastiske oljer som kan brukes både i håret og på huden. Det er denne oljen som blir brukt i oljehårkurene hos Balanzera. Alle produktene er til salgs hos Balanzera.

Faktisk har Balanzera et skikkelig bra juletilbud akkurat nå, hvor alle kunder som har bestilt time kan få håret stylet og satt opp for bare 349,- Det skal jeg benytte meg av før julebordet jeg skal på i neste uke.