Lomo saltado

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ukas tirdagsoppskrift på Godt er en peruviansk klassiker med en liten vri.

Lomo saltado er en enkel tradisjonell peruviansk kjøttrett. Retten stammer fra det kinesiske kjøkkenet og serveres som regel med både ris og potet, gjerne french fries. Jeg synes retten passer best uten ris og potet til lunsj, men til middag serverer jeg den gjerne med kokt quinoa som også stammer fra Peru.

Effektiv arbeidstid er omtrent 30 minutter, men kjøttet må marineres i 4 timer, eller gjerne natten over.

LOMO SALTADO
4 porsjoner

-600 g mørbrad eller annet stykke oksekjøtt
-1 rødløk
-2 bifftomater
-1 chili, gul, grønn eller rød
-2 ts pisco eller hvitvinseddik
-1 kvast koriander
-1 kvast persille
-1 granateple
-2 ss olje til steking

Marinade:
-4 hvitløksfedd
-1,5 dl glutenfri soyasaus eller coconut aminos
-1 ss honning eller sukker
-2 ss rødvinseddik
-2 ts worcestershire sauce (dropp dette om du ikke tåler gluten!)
-1 ts tørket oregano
-1 ts spisskummen
-1/2 ts svart pepper

1: Start med å lage marinaden til kjøttet. Finhakk hvitløk og bland det sammen med soyasaus, honning eller sukker, rødvinseddik, worcestershiresaus, oregano, spisskummen og pepper. Dropp worcestershiresaus om du ikke tåler gluten!

2: Kutt kjøttet i terninger eller tynne skiver. Legg det i marinaden og dekk til med plast. La kjøttet marineres i minst 4 timer, men gjerne lenger.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3: Del tomat og løk i 8 deler. Finhakk chilien. Tradisjonelt brukes gul amarillo chili, men dette er ikke så lett å få tak i her i Norge. Benytt vanlig gul, grønn eller rød chili i steden for. Finhakk persille og koriander og sett dette til side. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4: Når kjøttet er ferdig marinert skal det wokkes kjapt. Bruk gjerne en wokpanne eller en dyp stekepanne til dette. Fisk kjøttet ut av marinaden med en hullsleiv eller en gaffel. Spar på marinaden! Stek kjøttet på høy temperatur i 1-2 minutter eller til det har stekeskorpe på alle sider.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5: Tilsett tomat, løk og chili og bland det godt sammen. Stek i 1-2 minutter. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6: Tilsett resten av marinaden og la det putre videre i 5 minutter. Tilsett 2 ts pisco, et peruviansk og chilensk druebrennevin. Har du ikke pisco tilgjengelig går det an å bytte det ut med hvitvinseddik siden det er snakk om så små mengder.

7: Serveres tradisjonelt med både kokt ris og potet, eller quinoa. Topp retten med finhakket persille og koriander, og gjerne granateplefrø for en litt mer spennende variant. Server sammen med en digg pisco sour!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 thoughts on “Lomo saltado

  1. åja, uff sorry. leste igjennom litt nøyere nå og så at du anbefaler grønn eller rød. Men om du får nyss om import av gul chili vil jeg hvertfall gjerne stå på mailingliste!

    • Har dessverre ikke funnet amarillochili her i norge, så prøvde meg med vanlig gulgrønn i denne oppskriften. Det ble godt det, og jeg vet jo heller ikke hvordan originalen smaker. Hehe. For queso fresco-kontakter ville jeg hørt med noen av stedene som har det på menyen, feks Taco republica :)

  2. Hei! En av mine absolutte yndlingsretter er papa a la huancaína. Denne lages som du sikkert vet med gul chili, men det er jo etter min erfaring omtrent umulig å få tak i her til lands. Siden du skriver det som et alternativ i oppskriften din her fikk jeg et håp om at du vet hvor det er å oppdrive i Oslo? Om du i tillegg vet hvor man får kjøpt queso fresco er du virkelig en reddende engel. Hilsen halvt peruaner :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*