Vinn en viktig bok

IMG_7714-2

Forrige uke lanserte min dyktige venn Oda Faremo Lindholm sin første bok. Den har fått navnet Bullshitfilteret og retter seg mot unge jenter med formål å utstyre dem med kunnskap til å gjennomskue kropps- og livsstilspresset som medie- og populærkulturen skaper. Hun forklarer begreper, synliggjør kunstige strukturer, viser til konkrete eksempler, og plukker fra hverandre temaer som seksualisering, kjøpepress og pornokultur. Det er med andre ord en viktig bok, kanskje årets viktigste, og derfor spurte jeg Oda om jeg ikke kunne dele ut noen bøker til dere. Og det fikk jeg! Har du en lillesøster eller datter du vil gi den til, eller er du kanskje ung selv? Legg igjen en kommentar med e-postadresse og hvorfor du vil ha en, så trekker jeg fem stykker som får tilsendt hver sin bok. “For desperat, endeløs søken etter et perfekt ytre – kall det feminin forfengelighet – er det ultimate hinder for tankefrihet.” (Susan Brownmiller sitert på aller siste side.)

35 thoughts on “Vinn en viktig bok

 1. denne har jeg veldig lyst til å sette i bokhylla til lillesøstra mi. Hu blir 8 i år, og elsker å klatre i trær, danse ballett, se på monstertrucker og leke i gjørma. Hun er enda så ung at hun ikke bryr seg om kropp og guttefarge vs jentefarge. Jeg vil at hun skal være mer reflektert omkring alle disse temaene enn det jeg var som lita. Hun som vokser opp med iPad i fanget trenger det kanskje mer enn meg og. Så denne boka kan stå i hylla – fram til det en gang blir bruk for den!

 2. Hadde jeg vunnet et eksemplar hadde jeg gitt den til kusinen min, som aldri blir sterk/fit nok, følger titalls av fitness – og kroppsfikserte babes på insta for inspirasjon og vokser hele kroppen for kjæresten sin.

 3. Den boken skulle jeg likt å gi til min 18 år gamle lillesøster, som lever de selvfiendtlige, svette videregåendeårene, og har enda et stykke igjen før hun når de viktigste oppdagelsene. Kanskje er det en god hjelp på vei!

 4. eh, JATAKK. <3 vil egentlig ha den selv da jeg skal bli lærer på mellom-/ungdomstrinnet, men kan gi den bort til min favoritt-tween når jeg er ferdig med den!

 5. Denne skulle jeg likt å ha selv! Har hatt et anstrengt forhold til egen kropp siden konfirmasjonen som var for tusen år siden. Er veldig klar over påvirkningen fra reklame, men det hadde vært veldig interessant å få et bredere innblikk enn bare det…

 6. Ååå, den trenger jeg selv! Trenger litt hjelp til å sortere tankene :) Har også et par kusiner som begynner å nærme seg tenårene, som kan arve den :)

 7. denne kunne jeg godt tenke meg, da jeg snart er ferdigutdannet lærer, og skal være kontaktlærer for hundrevis av jenter på ungdomskolen fra herfra til pensjonsalderen. kanskje kan den hjelpe meg med å hjelpe dem. det hadde vært fint, det.

 8. Trenger/vil gi/få denne boka til/av meg selv pga hadde vært greit om hverdagen ble litt mindre ikke-god-nok-sammenbrudd, stresskviser og ork, og litt mer girlpower og fornuft. Er også villig til å dele både boka og den forhåpentligvis medfølgende fornuften med alle venner og venninner som vil.

 9. Hadde jeg fått denne boken skulle jeg gitt den til kompisen som alltid kommenterer hoftebredden min. Sier at magen til venninnen min er for stor. Emnene boken tar for seg må være like så viktige for gutter å lese som for jenter. Etter vårt kroppsideal er vi perfekte, men ikke etter hans. Neste gang han kommenterer kroppen min, skal jeg gi han boken og si at før han uttaler seg skal han vite hvilket press han trykker på meg. Ett press som allerede er der.

 10. For en bra og viktig greie! Jeg har en lillesøster på 12 år som av og til forteller meg at hun er feit/ikke bra nok. Dette er selvfølgelig bare er tull, men når jeg sier det vet jeg ikke om hun egentlig lytter. Har selv slitt/sliter med selvbildet og vet hvor jævlig slitsomt og ødeleggende det er.

 11. jeg har nylig fått vite om boka da Oda Faremo Lindholm var med i en debatt jeg så på nett med tema om “generasjon prestasjon”… og føler det er forutbestemt at jeg skal lese den! så det er ikke umulig at jeg hadde gjort et tappert uperfekt forsøk på å slå hjul på min lille hybel om jeg hadde vunnet den! :)

 12. Denne boken vil jeg veldig gjerne gi til min lillebror på 15 år, for at han kanskje får en bekreftelse på at det er ok å være gutt og feminist, og at han gjennom oppveksten og trolig også i fremtiden vil konfronteres med mennesker som vil mene alt mulig merkelig om kvinnens natur, men at han vet å ikke la seg påvirke. Dette er en bok jeg vil gi til min bror for å hedre han og for å minne han på at han er verdens beste bror som elsker mennesker kun i kraft av at de er mennesker

 13. Jeg har kastet bort mye av ungdommen min på å være syk med spiseforstyrrelser. Dårlig selvtillit, giftige tanker og en ikke-eksisterende evne til å si nei gav meg dårlig samvittighet, og jeg trakk meg bort fra de som jeg var mest glad i. Nå har jeg har blitt frisk og voksen og glad i meg selv, men jeg synes fortsatt det er vanskelig å si nei. Og jeg får vondt i hjertet av å tenke på utseendepresset. Jeg har to søstre som betyr alt for meg, men de begynner å vokse seg nærmere inn i de usikre tenårene, og jeg synes det er vanskelig å snakke med dem om å være sterk og tro på seg selv, og si ifra når noe ikke er rett. Derfor ønsker jeg meg denne boken – både for min egen del, men også for å bli en motiverende storesøster. Noe mange innser først som voksen er at det kuleste som fins er å være seg selv, å være glad, frisk, ha en stemme man kan bruke til å si sine meninger og hindre press. Kanskje kan vi lære dette helt fra barndommen av.

 14. Jeg vil ha en rett og slett fordi jeg synes temaet og problemstillingene innenfor dette er interessant, for sannsynligvis er jeg en av de jeg kjenner som trenger en slik bok minst. Hvis jeg får en kunne jeg imidlertid gitt den til noen som trenger den, etter selv å ha lest den.

 15. Jeg vil gjerne vinne boka, fordi jeg trenger å lære mer om hva som ligger bak det at vi jenter i norge er mer utseendefokusert enn noensinne når vi samtidig aldri har hatt større muligheter til å gjøre akkurat det vi vil uavhengig av utseendet <3

 16. Jeg vil gjerne ha et eks for å gi min 13-år gamle datter. Akkurat begynt på ungdomsskolen og får nå alle inntrykkene om hvordan man skal være. Vil lese den selv også for å skjønne mer av hvordan vårt samfunn er i dag. Og dele den med flere mammaer med tenåringsjenter:-)

 17. Jeg er ung. Jeg fylte nettopp 16 år. Jeg har meninger. Jeg vil noe i livet. Jeg vet enda ikke hva, det eneste jeg vet er at det jeg vil, det har jeg en brann for. Jeg er som sagt ung – og dum. Denne tida gjør meg usikker, men samtidig enda sikrere. Jeg har gjort feil, men jeg har taklet det på en uventet måte. Jeg har av den grunn vokst og blitt sterkere som person. Folk rundt meg har av dette fått opp øynene, fått et nytt perspektiv, tenkt “Shit. Ho har en stemme. Det har vi alle. Flere må snakke”.
  Jeg har heldigvis mange år igjen å leve – og lære. Men dette er jo muligens årets viktigste bok, og jeg vil lese-lære-snakkke!

 18. Denne boken hadde vært perfekt til en jeg kjenner som sliter med angst og nervøsitet. Er det noe hun spesielt bruker mye tid og krefter på er det nettopp dette temaet. Hennes datter begynte på skolen i høst, og jeg tenker at starten på en lang periode i deres liv vil preges med mye dramatikk rundt nettopp det boken handler om. Kanskje dette vil hjelpe dem på veien videre i den kommende tiden.. Hvis dette var aktuelt for mange år siden og helt til i dag, er den nok det i mange år til!

 19. Jeg har en lillesøster som er på vei i full fart inn i puberteten som jeg veldig gjerne vil lese denne for/med. Hun har så mye potensiale og tro på seg selv som jeg ikke vil at hun skal miste i årene fremover, og jeg tror absolutt at en bok som dette kan virke forebyggende. Jeg vil ikke at hun skal slutte å stå foran speilet og bare digge hvordan hun ser ut, eller at hun skal slutte å henge opp alle tegningene og sangtekstene hun skriver. Tror denne boken kunne vært en topp julepresang!

 20. Jeg tror lillesøsteren min på 16 år hadde hatt godt av å lese denne boken. Hun er en av de dyktigste, hardtarbeidende og mest omsorgsfulle menneskene jeg kjenner, men selv føler hun aldri at hun strekker til. Det er aldri bra nok – det er alltid noen som er bedre, flinkere.. Tror hun hadde hatt godt av å sette det hele i et annet perspektiv.

 21. Jeg har en meget bekymret kusine som kunne hatt veldig godt av å lese denne boken, tror jeg. Hun jobber for hardt, tar ting for tungt og vil nesten litt for vel.

 22. Skulle gjerne gitt denne boken til min 15 år gamle lillesøster som har bursdag neste måned. Hun er verdens beste lillesøster, og jeg skulle ønske hun kunne slutte å si at hun er “stygg”, “feit” og ikke god nok. Det skremmer meg at hun bruker disse ordene og begrunner dem med at hun har fått èn kvise, ikke har trent på èn dag, eller ikke fikk like bra karakterer som bestevenninnen.
  Jeg tror hun hadde fått mye glede ut av boken, og vil gjerne lese den sammen med henne.

 23. hello! lillesøsteren min begynner på skolen neste høst. det hadde vært en bra gave å gi til skolestarten til en diva av en 5-åring som jeg bryr meg så skrekkelig mye om. så får jeg tid til å lese den selv også før jeg pakker den inn ;-)

 24. Wow, dette kan jo ikke være tilfeldig. Lillesøstra mi på snart 15 hadde sammenbrudd senest i går fordi hun “ikke er brun nok, har tjukke lår, er stygg, har ekkelt hår” etc. Selv om dette er typiske tenåringstanker (desverre), tror jeg hun hadde hatt godt av å lese litt fakta rundt dette, se det sort på hvitt og ikke bare høre fra familien at hun er superbra som hun er. Hun har bursdag i januar, så det hadde vært perfekt!

 25. får aldri nok av bøker, og denne virker som en virkelig tankevekker som må finne vei til bokhyllen min enten om det er igjennom denne siden eller bokhandelen. gratulerer til Oda!!

 26. Jeg er 20 år, og har alltid prøvd å ta avstand til samfunnets oppfatning av hva det perfekte mennesket er. Det er likevel skummelt å se hvor lett påvirkelig man faktisk er, og hvordan jeg har innsett at det tidvis har tatt helt kontroll over meg selv. Så lenge jeg kan huske har utseende vært et stort fokus – langt tilbake i barneskolealder. Det skjer så mye i underbevisstheten, og jeg synes det er både interessant og skremmende å lære mer om disse temaene som angår så utrolig mange. Derfor skulle jeg veldig gjerne hatt et eksemplar av denne boka, både for å lese selv, men også for å kunne dele med både venninner og andre unge jenter i familien min som sliter med det samme!

 27. Denne boken hadde vært perfekt for min 14 år gamle lillesøster som jeg ser hver dag kikke seg i speilet hundre ganger, trekke inn magen på bilder og bruke timesvis på badet. Jeg blir veldig lei meg når jeg ser hvor mye hun tenker over utseendet sitt og hvor stort fokus det er på kropp på ungdomsskolen! Hun har blitt mobbet i mange år, noe som resulterte i stor vektnedgang og et veldig selvkritisk bilde. Derfor hadde jeg blitt veldig glad om denne boka hadde dukket opp under treet hennes i år.
  Mvh Julie :)

Leave a Reply