Om seksualmoral

Privat

Privat

Jeg har veldig vanskelig for å forstå denne Fifty Shades of Grey-greia. Hvis man vil lese erotisk litteratur er det masse bra å velge i, så hvorfor velge noe som er så himla dårlig? For norsk, lettere parodisk erotika har vi for eksempel Jens Bjørneboe. Uten en tråd kom ut i 1966, og ble øyeblikkelig beslaglagt av politiet. Nå om dagen kan man heldigvis kjøpe den i en hvilken som helst bokhandlel, eller hvertfall på Bislet Bok i Theresesgate (ganske billig, ser man og). Handlingen følger en ung jentes elleville oppdagelser av både verden og egen kropp, med Bjørneboes rungende korstog mot seksualmoralen i bakgrunnen. “Å avstå fra seksuelle fornøyelser er ikke mere moralsk enn å avstå fra å plukke blomster eller lese bøker eller å gå på ski,” som han skriver. Med mindre det er snakk om Fifty Shades, er jeg fristet til å legge til.

TRANSLATION
I don’t get why so many people read Fifty Shades of Grey when there are tons of good erotica on the market. Without a Stitch by Norwegian writer Jens Bjørneboe for instance. Originally from 1966, slightly parodic and with an ethical backdrop in the form of Bjørneboe’s attack on sexual morality.

11 thoughts on “Om seksualmoral

  1. Endelig noen som forstår! Får noen nyss i at jeg ikke likte Fifty Shades blir jeg møtt med store, spørrende øyne og måpende ansikter. “Hæ? Den er jo bare så bra!”

    Brenn.

  2. Sant. Enda en litt irriterende greie, er at fifty shades (for jeg leste den!) egentlig bare er kvinneoversettinga av noe kvitter sjøl ville kalt mannssjåvenistisk, om menn var målgruppa. Jeg mener det ikke, men av og til framstår kvinner sånn som fifty shades-pusherne som innmari hyklerske. Flere av dem som hyller driten, kritiserer neste dag den “klassiske erotikaen for menn” (sic!) som platt og innholdsløs. Det stemmer sikkert, men den har ikke mer nerve enn deres egne lektyre. Ække likestilling og sånn bare det er omvendt ass.

  3. Fysj. Minner meg om twilight-bølgja. Eg gjekk i fella og lånte den første boka, klarte å karre meg gjennom vel 100 sider før eg gav opp. Makan til kjedeleg bok. Så klok av skade held eg meg no langt unna liknande bokfenomen igjen.

  4. Amen! Fifty Shades serien fremstår som alt annet enn erotisk for min del. Leste et lite utdrag, men skjønte fort det ikke var min greie. Dama får tre (!) orgasmer første gang hun har sex?! Saklig..

  5. Har hverken lest 50 shades eller Uten en tråd, men merkelig nok tror jeg sistenevnte vil være mer berikende å lese. Mulig jeg ender opp med å lese begge to til slutt – føler meg litt utenfor som ikke er helt oppdatert på det evinnelige 50 shades-snakket. :)

  6. Everyone just keeps going on about that book! That plus the fact that they say it’s poorly written, makes me rather want to throw it out of the window than read it. I’m currently waiting for Emmanuelle and Erotica to drop in my mailbox. I might order Without a Stitch too!

Leave a Reply