Estetiske studier

Privat

Privat

Det er den tiden av året da man kanskje må begynne å tenke over hva man skal gjøre til høsten. Ettersom jeg er sykt glad for at noen informerte meg om at studiet mitt i det hele tatt eksisterer da jeg skulle søke, tenkte jeg nå å føre ordet videre. For la oss være enige om at svært få egentlig vet hva dette “estetikk” går ut på.

Studieprogrammet mitt heter Estetiske studier og allmenn litteraturvitenskap, og leder til en bachelor i kultur- og samfunnsfag. Studieløpet består av 40 studiepoeng med estetikkfag, en hovedfordypning på 60 studiepoeng, en annenfordypning på 20 poeng, og 40 poeng man kan bruke på frie emner. Blant fordypningsfagene kan man velge mellom kunsthistorie, ulike litteraturfag, medievitenskap, musikkvitenskap og teatervitenskap. Jeg har kunsthistorie som hovedfordypning og allmenn litteraturvitenskap som annenfordypning. Første semester innledes med exfac og exphil, som i motsetning til ved mange andre studieprogrammer er høyst relevant for de senere studiene.

Så til kjernen. Estetikk er en gren av filosofien som først ble definert som selvstendig felt med Kant på 1700-tallet. Hva dømmer vi som skjønt, og hvorfor? Estetikkens far Alexander Baumgarten kalte det “vitenskapen om sanselig erkjennelse”. Med årene ble feltet snevret inn til å bare være kunstfilosofi, og i nyere tid har det, som med alt annet, ballet på seg med forskjellige teorier og innfallsvinkler. Faget består altså av mye originaltekster som skal nærleses og analyseres for å lære oss opp i å gjenkjenne og bruke ulike teorier til å snakke om kunst.

Det jeg synes er ekstra bra med dette programmet, er at man kan mikse og matche litt fag. Jeg som ikke helt visste om jeg skulle velge filosofi, kunsthistorie eller litteratur, kan nå få alt på en gang. Dessuten opplever jeg faktisk at man som estetikkstudent med mye teori i bunnen har et bedre utgangspunkt for å forstå faget enn en som går rent kunsthistorieprogram.

Så, hva kan man bli? Det er litt opp til deg.  Du kan jobbe i “kulturlivet”, med kuratering, museumsdrift, konservering eller formidling. Du kan ta pedagogikk ved siden av og bli lærer. Du kan finslipe kontaktnettet ditt og bli kunsthandler for Statoil. Eller du kan fortsette studiene og bli akademiker. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre enda, men jeg har en litt vag idé om hvor jeg skal havne som jeg ikke klarer å sette helt ord på. På veien koser jeg meg glugg i hjæl og synes alt er dødsinteressant, og det er vel hvertfall noe.

TRANSLATION
A little information about my studies, which I won’t translate as I guess chances are small you’ll attend the University of Oslo if you don’t live in Norway. However that might of course be the case, in which case I suggest to try Google Translate or email me at maja@grayzine.no. I’d be happy to answer any questions. (Ps. To the person who have asked me a couple of times about study techniques, email me and I’ll answer!)

21 thoughts on “Estetiske studier

 1. Jeg vurderte dette studiet, men takket nei fordi jeg fant ut at jeg heller ville spesialisere meg på bare litteratur med en gang. Så det ble litteraturvitenskap. Men jeg kan tenke meg at det er interessant.

 2. I translated this, as I cannot read Norwegian, and it sounds like your university has the perfect major. I’m an Art History major but I wish there were more ways to intertwine history, philosophy, etc. into it without compromising my degree! You are lucky to have such a wonderful degree option.

 3. I do agree it’s an interesting post but compared to the people who have asked Maya about her studies more than once – yes l remember someone asking in english-, I am far more curious about the Norwegian social welfare system as to what studying concerns. I do realize the nordic countries have acquired quite high standards and benefits the rest of Europe is envy of. I think studying is a very individual thing and one’s own methods -and they are all valid-, should be kept private and away from public scrutiny if one wishes so.

   • oh really? i thought you were posting about issues like the island massacre etc and norwegian people being together. As I come originally from a poor country i am really interested in knowing how much money and what kind of official support a student gets, how easy it is to get a part-time job/live alone etc. Also as a marketer and communication consultant I am very interested in understanding how welfare and other sorts of public aid run in the more wealthy countries. Here in Antwerp, where fashion is big for instance, i have been putting together the two worlds.But yeah, boring topic. Thank you for the compliment!

 4. <3<3

  "På veien koser jeg meg glugg i hjæl og synes alt er dødsinteressant, og det er vel hvertfall noe."

  "vad blir man då?" är en fråga man får alldeles för ofta om man studerar det vi gör. jag anser att det är människor utan fantasi som studerar "thinking inside the box!-yrken som frågar detta, så jag har gått över till att glatt svara "lycklig, förhoppningsvis"!! för ja, det är poängen att älska det man gör där och då, litar på min intuition!

 5. Vurderer sterkt å søke dette studiet, men har blitt frarådet det fordi det er “for mye tung lesing og teori” (uten at det har blitt spesifisert noe særlig). Jeg har et halvt år igjen av medier og kommunikasjon nå, men har alltid hatt en interesse for kunst og synes det virker spennende at man kan kombinere både kunsthistorie og medievitenskap i studiet sitt.

  Men over til poenget. Kommer jeg til å få et litterært “sjokk” om jeg velger dette studiet siden jeg har måtte prioritere cs5 fremfor å lese bøker de siste tre årene?

  • Hehe, kanskje. Det er mye “tung lesing”. Første gang du leser flere av tekstene skjønner du sannsynligvis ingenting, men det er så sjukt tilfredsstillende når du til slutt knekker koden og innser at Kant egentlig er ganske lett.

   Hvis du derimot er mest interessert i media og vil ha litt kunsthistorie i tillegg bør du kanskje heller gå bachelorprogrammet i medievitenskap og velge kunsthistorie som 40-gruppe.

   • Takk! Hva det gjelder medieteori så er jeg i ferd med å bli litt “fed up”, egentlig. Kunsthistorie ville nok blitt mitt hovedemnet, med litteraturfag eller medievitenskap som annenfordypning. Grunnen til at jeg har lyst til å søke studiet er fordi jeg ønsker å bli forfatter eller skribent, og tror at studiet vil gi meg en bredere dybde og forståelse av faget. Har og tenkt på litteraturstudier, men synes estetikkfag virker veldig spennende. Som du sikkert ser ut i fra skrivingen min er jeg en svært forvirret sjel som ikke helt vet hvor jeg skal gjøre av meg.

    Hvordan er det med jobb ved siden av studiet, forresten?

    • Da høres det ut som estetikk passer bra for deg! Hvis ikke kan du alltids ombestemme deg. Bare kjør, prøv deg fram.

     Jeg jobber 25 % ved siden av, det går helt fint.

 6. Jeg har tenkt mye på dette studiet, jeg går tredje året medier og kommunikasjon, men er usikker på hvordan studiet fungerer og om det krever mye i forhold til lesing og eksamen og slike ting. Spesielt vanskelig er det at jeg må flytte fra Bergen til Oslo, helt alene, om jeg gjør dette. Noe som gjør meg redd i forhold til om jeg ikke greier å fullføre og den type ting. Jeg er veldig interessert i kunst og tenker kunsthistorie eller medievitenskap som fordypningsemner i tillegg til kanskje engelsk litteratur.
  Er det å anbefale en helt ny student som skal flytte ut alene for første gang, i tillegg til en ny by? Men også en student som elsker kunst og foto.

  • Det tror jeg skal gå helt fint. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, ja det er litt tungt, men det er jo overkommelig. Lag en leseplan, så går det så greit så. Du møter hvertfall folk med samme interesser som deg!

Leave a Reply