Fall fabrics

fallfabrics2

Bilder fra net-a-porter.com

I anledning 1. september (og til tross for at jeg bada to ganger forrige uke); her er en slags taktil variant av materialistisk mandag, med fire fine høstplagg som representerer… tja, min klesmessige visjon, om du vil, for den kommende sesongen:

Ifjor kjøpte jeg det perfekte, grå skjerfet i myk ull (ja, fra Acne), men etter bare noen måneder ble det stjålet fra garderoben på Kunstnernes Hus. Jeg gikk halve vinteren uten skjerf i ren trass, så nå er det kanskje på tide å bite i det sure Telemarkseplet og kjøpe et nytt. Tips gjerne om noe som koster under 800 kroner…

Marineblått er alltid fint, men kanskje spesielt om høsten. Jeg er helt besatt av denne kjolen fra Carven etter at jeg prøvde den i helgen, det samme gjelder denne skjorta fra Rodebjer. Begge har den avslappa elegansen jeg alltid ser etter i plagg, og fungerer til alle anledninger.

En annen bra høstfarge er klarrødt, det matcher liksom så bra med den klare lufta. Dessverre føles det alltid for dramatisk å kjøpe røde klær, det finnes alltid noe mer fornuftig å bruke penger på. Bryllup for eksempel. (Har jeg nevnt at jeg gifter meg denne uka?)

Jeg så Hannah and her sisters i går, og i tillegg til at det er en fin film å se en mørk høstkveld, er den full av bra kåper, frakker og ullgensere. Siden FWSS-kåpa er uoppnåelig dyr, har jeg store planer om å skaffe meg en brukt (typisk ting man kan finne på for eksempel Fretex Majorstua), helst en som ser ut som den er stjålet fra en Woody Allen-karakter.

Baby Espedal og andre bøker jeg har lest i det siste

IMG_7571

Første gang jeg leste Thomas Espedal, det var Imot naturen, tenkte jeg gjesp gjesp, eldre mann forelsker seg i ung jente og føler seg gammel, cry me a river, men etter tretti sider var jeg helfrelst. Det er noe med språket og referansene hans som føles nært, familiært. Vi har samme yndlingsbøker, samme favorittall, samme hang til åndssnobberi, har bodd på samme hotell i Roma. Samtidig er han selvsagt svært ulik meg, en godt voksen mann, han sloss, han drikker alene på mørke barer, han har flere liv av erfaringer bak seg. Jeg liker at han skriver så mye om selve skrivearbeidet, hvordan han omtaler det som arbeid, noe fysisk eller mekanisk, jeg liker når han skriver romaner som om det var dikt, men ikke når han skriver dikt i romaner. Og å skrive og lese selvbiografisk fremstår brått som det eneste logiske.

Derfor har jeg også, til slutt, begynt å lese Knausgård. Han er på mange måter totalt motsatt av Espedal, mer navlebeskuende og mindre språkmektig, men de refererer stadig til hverandre i bøkene sine. Akkurat nå leser jeg Bergeners, Espedals nyeste, og i tillegg til at jeg elsker den er det en hel passasje med funny Knausgård-anekdoter. Forøvrig har jeg strandet noen titalls sider inn i Min kamp 2.

Etter å ha lest Imot naturen lånte jeg Eline Lund Fjærens debutroman Ung jente, voksen mann, liksom for å få samme tematikk fra motsatt ståsted (og enda mer Bergen). Den skildrer akkurat det tittelen tilsier, med et perspektiv som veksler mellom hans og hennes, og jeg likte den veldig godt (hei Eline!). Under Øyafestivalen var jeg og hørte på opplesningen hennes i Vinduet-teltet, gleder meg til neste bok.

Tilbake til Espedal: jeg har lest i feil rekkefølge og på tvers av trilogier, men regelen later til å være jo nyere jo bedre, at han blir flinkere og flinkere kanskje, for Bergeners er min klare favoritt, tett fulgt av Imot naturen. Heldigvis har jeg flere igjen.

Detox/retox

IMG_7527b

Det var en gang sent i vinter, eller kanskje tidlig vår, at jeg innså at jeg ikke hadde helt rett da jeg som 16-17åring bestemte meg for at Westerdals ikke var noe for meg. (Noen ganger tar slike ting tid.) Jeg begynte å skrive opptaksprøver på kvelder og helger, sendte dem inn i boblekonvolutt i april, ble inkalt til intervju i mai, og i juni en gang fikk jeg et brev der det sto at jeg hadde kommet inn. På Tekst og skribent, som én av 34 blant flere hundre søkere. Tillat meg å skrytepoengtere det.

Ti på ni mandag morgen spaserte jeg ned langs elva til min første skoledag, og siden har det gått i ett med fjasete gruppeoppgaver, fadderarrangementer, infomøter og hundrevis av nye folk å bli kjent med. I dag ble jeg nødt til å trekke meg tilbake til senga med vannflaske, leiremaske og antioxidanter på boks til å spraye i ansiktet, for om bare noen timer skal jeg på den siste fadderfesten før skolen endelig setter i gang på ordentlig, og i morgen… i morgen skal jeg drikkes ut. Hjelp!

Eskapismekåpe

032_Song_2_Light_Gray

Ikke at jeg akkurat gleder meg til høsten (eller kanskje litt), men jeg har så lyst på denne ullkåpa fra FWSS. Det er noe med at den hvisker om matt leppestift og opprulla hår, samtidig som den ser ny, moderne, ren ut. Jeg er hjemme fra et par dager i Stockholm, der jeg som vanlig har gjort meg av med alle pengene jeg har – denne gangen på div barer, restauranter og bryllupsundertøy – og det er på tide å ta tak i mail, regninger, lånekassen og alt mulig styr som jeg får helt sammenbrudd av å drive med for lenge. Administrering av livet, ikke akkurat vanskelig, men sjeledrepende kjedelig i kontrast til sommerferiens evige strender. Det minner meg på at høsten er på vei, og gir meg akutt lyst til å trekke meg tilbake fra virkeligheten, reservere alle bøkene av Donna Tartt på biblioteket og døyve høstmelankolien med en vakker kåpe.

Danmark-festivalen

IMG_7333
IMG_7343
IMG_7356
IMG_7365
IMG_7367
IMG_7375
IMG_7387
IMG_7397
IMG_7482
IMG_7438
IMG_7443
IMG_7474
IMG_7485
IMG_7496
IMG_7503Jeg har telt, og kommet fram til at jeg har brukt sko to ganger i juli. Tatt på blittelitt sminke tre ganger. Bada hver dag, med noen få unntak. Den årlige turen til Nord-Jylland begynte med hetebølge og glassklart, iskaldt hav, fortsatte med litt regn (og bowling) og endte i svale sommerdager på stranda, ispedd sykling, leking, grilling og spilling. Jeg kjenner at superlativene over denne sommeren eksploderer i hodet mitt uten at jeg helt klarer å skrive dem ned, men la oss bare bli enige om at sommerferie er noe av det diggeste som finnes. Og den er ikke helt over ennå.

TRANSLATION
I’ve worn shoes twice this July. Put on a tiny bit of make-up three times. Gone swimming every day, with a few exceptions. Our yearly trip to northern Denmark kicked off with a heat wave and clear, icy water, went on with some rain (and bowling) and ended with slow days on the beach, interspersed with cycling, playing and outdoor dinners. I can feel the superlatives exploding in my head over this summer, though I have a somewhat hard time writing them down. Lets just agree that summer vacation is among the best things in life. And it’s not quite over yet.

Beach gear

IMG_6456
IMG_6357

Heklebadedrakt fra Etsy som er perfekt sexy strandboms-aktig, dog ikke så digg å bade med, og solkrem fra Kiss My Face som er delvis naturlig uten å være vanskelig å smøre ut eller etterlate hvitt kliss. Har allerede tømt den.

TRANSLATION
Crochet bathing suit from Etsy that’s not too great for swimming but perfectly beach bum sexy, and a pretty natural (though not quite) sun screen from Kiss My Face that leaves no greasy, white residue that I already emptied.

Badehår og brygge-cocktails

IMG_7167
IMG_7209IMG_7242
IMG_7231
IMG_7216
IMG_7273
IMG_7275
IMG_7284
IMG_7321
IMG_7313

Verden raser sammen rundt oss, sånn føles det, men ikke der jeg befinner meg; på livets kremtopp. Hver gang jeg ser på nyhetene slås jeg av hvilken usannsynlig luksus konseptet ‘sommerferie’ egentlig er; uke på uke med morgenbad i havet, kaffe i sola og planløse dager som strekker seg endeløst foran en. Jeg vet ikke hva annet jeg kan gjøre enn å nyte. Friheten i å bo på en båt, kjøre til havs eller til havn som det passer en, dysses i søvn av bølgene, aldri være mer enn ti skritt fra et bad. Tid til å lese alle bøkene, drikke all vinen, bare sitte stille, ikke gjøre noe. Sykle rundt på Jomfruland, feire bursdag med blåskjellmiddag og kunstfest, klappe hunder, få fregner, gå uten sminke og kle meg i plagg som utydeliggjør skillet mellom avkledd og påkledd. Jeg har sjelden hatt det bedre. Tross alt.

TRANSLATION
The world is falling apart around us, that’s what it feels like, even though my surroundings make it hard to understand. Every time I watch the news I’m struck by how the concept of summer vacation is such an unlikely luxury; week after week of morning dips in the sea, coffee in the warm sun, empty days stretching out endlessly before me. I don’t know what else to do but enjoy it. The freedom of staying on a boat, go out to sea or into port whenever we feel like it, fall asleep to the movement of the waves, never be more than ten steps away from a swim. Time to read all the books, drink all the wine, and just do nothing. Bike around, celebrate my birthday, pet dogs, get freckles, wear no makeup and clothes that blur the line between dressed and undressed. I’ve rarely been better. In spite of it all.

Au revoir

IMG_7144
Oslo er helt verdiløst om dagen, alle de beste barene har stengt og det er bare turister overalt. Heldigvis drar vi på ferie i dag! Jeg har pakka lindressen og badedeakta, tropisk minitørrsjampo, reisetannbørste fra Muji og verdens beste antibac (pluss et par ting til…) og drar til sjøs, til havs, til øys, og kommer aldri tilbake. Kanskje.

Party gurls don’t get hurt

IMG_7086
002

De første to-tre ukene av ferien var en eneste lang fest; sminkefest, sommerfest, karaokefest, bursdagsfest, spontanfest, dagsfest, musikkfest, og, ikke minst, Elle-fest. I år som i fjor lånte jeg meg en kjole fra Dagmar på forhånd, men i motsetning til i fjor endte jeg opp med å bruke den også, ikke bare slenge på meg… eh, morgenkåpa mi i steden. Den er lyst lillagrå, i lett viskose, og blåste så fint i vinden. Unnskyld Angelina-posen.

TRANSLATION
The first two-three weeks of vacation was one big party; makeup party, summer party, karaoke party, birthday party, spontaneous party, daytime party, and last but not least, Elle party. I borrowed a dress from Dagmar in advance, just like I did last year, but this year I actually ended up wearing it too, not change into my… eh, bath robe instead at the last minute. This year’s dress was soft gray, in a light viscose fabric, and moved beautifully in the wind. Excuse the Angelina-pose.